Ozark Trails 2010

Ozark Trails - Missouri, USA 2010

WINEGLASS FARM, ILLINOIS

 

Wineglass farm i Illinois er en af USA’s største shagya farme, med over 30 heste og tilmed en danskavlet shagya hingst, nemlig den 24 årige Budapest Sh e. Shagal Sh ua. Biala Sh e. 6214 Dahoman IX Sh. Avlet i DK af Ulla Nyegaard.

 

Han har stået på farmen som avlshingst i mange år og har mange rigtig gode afkom i ridesporten.

 

Bla. Wineglass Lambrusco, som vi mødte ved distanceridtet i Missouri, hvor ejer og rytter Olivia Rudolphi red ham til en flot 3.plads i 80 km klassen.

 

En dejlig, storrammet, brun vallak med et super temperament.

 

Olivia er datter af Linda og Joe Rudolphi/Wineglass farm, men har base i St. Louis, hvor hun er dyrlæge på Mid-Rivers Equine Centre.

 

En anden amerikaner Becky McCarty har bla. Piatti+/ og Wineglass Dominus+-AHA half arabian reserve competitive trail champion. Begge efter Budapest og avlet på Wineglass farm af Linda Rudolphi.

 

Mange af hingstens afkom er registreret i Performance shagya registre, med alle individuelle ride-, show- og avls resultater.

 

Første gang vi mødte Fam. Rudolphi, var ved sidste års pre-ride i Kentucky, hvor jeg red Tuff Enuff FA, ( ejet af JD Fountain og trænet af Valerie Kanavy) . Vi havde vores TEAM SHAGYA jakker på og faldt i snak. Linda inviterede os til at komme og bo på deres farm, hvis vi skulle komme til USA igen.

 

Vi holdt kontakten ved lige, og det var da også Linda som kendte Julie fra Run Along Farms, som jeg leasede Czus Comet af til ozark trail endurance ride i Missouri.

 

En rigtig hyggelig farm med dertilhørende katte med killinger, 2 jagthunde samt en basset hund, over 30 storrammede shagyaer og shagya-blandinger, både føl, plage, hopper, vallakker og hingste, mange af dem med farve, afstamninger vi ikke har i DK og rigtig gode ridetyper. Joe Rudolphi som er dyrlæge, havde også sit kontor/praksis i den nærliggende bygning.

 

Store folde og en ridebane med tag over. Masser af John Deere maskiner, som Joe havde samlet på i mange år. Heldigt for os var de i gang med at høste og vi fik en enestående lejlighed til at komme med ud og kører i en monsterstor majetærsker.

 

Vejret var dejligt varmt ca. 32 grader.

 

Tak til Linda og Joe for 2 uforglemmelige dage på Wineglass farm. Tak også for alt hjælp med vask, kamera og billeder.

 

Gå ind på www.wineglassfarm.com hvor i kan se alt om hestenes stamtavler, avl og en masse herlige billeder af farmens dejlige shagya’er.

 

OZARK TRAILS ENDURANCE RIDE MISSOURI 2010

 

Vi landede i Chicago, Illinois tirsdag d.14.september, og havde boet hos Julie Jackson Biegert og Doug Biegert på Run Along Farms et par dage før ridtet i Missouri.

 

Julie tog os med ud at ride dagen før vi skulle afsted til ridtet og Jacob fik en dejlig livlig hoppe at ride på. Christine fik prøvet Czus Comet inden ridtet. En dejlig brun fuldblodsaraber vallak. Fremadgående, et godt hovedet, sød og nem og en super galop.

 

Vejret var dejligt varmt med ca. 27 grader og sol.

 

Selve turen ned til ridtet i Missouri tog ca. 7 timer, med en par stop undervejs. Krydsede endda Mississippi river og Missouri river på vejen.

 

Julie havde 3 heste ( Czus Comet, Sunday Streaker og Nitro ) med i traileren, da stævnet var over flere dage, og hun skulle ride både fredag og lørdag.

 

Selve stævnepladsen hed Brushy Creek Resort ved Black River, Missouri. Det var ude i naturen, men bjergene, floderne, skovene og markerne i baggrunden. Et helt fantastisk sted.

 

Der var en lodge, hvor vi kunne spise alle måltiderne. Der afholdt de også informationsmøde før ridtet samt præmieoverrækkelserne. Den første nat sov vi i Julies trailer, men tænkte at hun nok gerne ville have lidt privatliv, så vi lejede en hyggelig hytte de resterende 2 nætter.

 

Hytten lå på stævnepladsen, så det var nemt at trille hjem efter infomødet, da vi havde fået lidt vin.

 

Til infomødet mødte vi også Olivia Rudolphi, datter af Linda og Joe Rudolphi, som bor på Wineglass farm i Illinois.

 

Hun havde da også en dejlig storrammet brun 17 årig shagya vallak med ved navn Wineglass Lambrusco. Efter Budapest Sh e. Shagal Sh ua. Biala Sh e. 6214 Dahoman IX. Budapest Sh er avlet af Ulla Nyegaard.

 

Starten på 50 mile ( 80 km ) gik kl. 7.00 fredag morgen og var opdelt i 3 loops på henholdsvis 19, 5, 11 og 19,5 mile.

 

Det var det hårdeste ridt jeg nogensinde har set eller redet. Hårnålesving op og ned hele tiden. Bitte små stier, hvor der kun var plads til en hest ad gangen. Med store huller ved siden af stien, da der havde været storm, som havde væltet træerne.

 

Markeringerne var også sparsomme. Kun ved krydsning af vej, var der markeringer. Ellers skulle vi følge de små skilte som sad på træerne med ozark trails på. De var ikke altid nemme at se, da de havde siddet på træerne i flere år. Kom da også til at ride uden for stierne flere gange, da jeg red forrest. Lige pludselig var der ikke mere sti og så måtte man vende om. Skulle også krydse flere floder med strøm i. Vandet var heldigvis til at drikke og hestene benyttede sig også af dette hver gang.

 

Der var også mange sten på ruten. Både bjerget i sig selv, store og små rullesten samt skærver.

 

Fulgtes med Julie og Olivia hele vejen. Fik endda også følgeskab af Ron og hans dejlige araber/quarter blanding på noget af ruten. Ron fortalte at ridtet mindede lidt om Tevis Cup i Californien, dog var stigningerne i Californien mere stejle. Der var også store floder man skulle passere på hængebroer. Godt vi slap for det. Puha. Ron har deltaget som rytter i Tevis Cup flere gange.

 

Jacob var ene hjælper til alle 3 tøser og det gik super fint. Dog kunne han ikke crewe ude på ruten, da man ikke kunne komme frem i bil, men han var i vetgaten, som dog havde været meget svær at finde, da han var den første derude. Ingen skilte eller andet var sat op, da han ankom.

 

En hård og lærerig rute. Har aldrig prøvet en så teknisk svær rute før.

 

GPS’en nåede endda også op på omkring de 60 mile ( 96 km ) og ikke 50 mile ( 80 km ), så ruten var længere end forventet. 100 milen ( 160 km ) blev da også forkortet, da flere påpegede dette.

 

Vi kom i mål som de første, Czus og jeg med en gennemsnitshastighed på 11,4 km/t. Det siger også lidt om hvor svær en rute det var.

 

Julie på Sunday Streaker blev nr.2 og Olivia på Wineglass farm Lambrusco blev nr.3.

 

Ingen i 75 mile ( 120 km ) eller 100 mile ( 160 km ) gennemførte. En blev endda væk ude i naturen. Hun blev dog fundet senere på eftermiddagen.

 

Senere var der præmieoverrækkelse i lodgen, hvor vi også fik spist aftensmad.

 

Stillede alle 3 heste til BC, som Julie’s Sunday Streaker vandt.

 

Så stod det på råhygge ved lejrbålet, vin, Budweiser og historier fra andre ridt.

 

Nåede dog også at vette Nitro ind til lørdagens 50 mile.

 

Julie havde tilmeldt 100 mile, men efter at have redet om fredagen klassede hun om til 50 mile i stedet for.

 

Lørdagens 50 mile var ikke samme rute som om fredagen. Vi havde redet nordpå om fredagen og ruten gik sydpå om lørdagen. Det var en hårdere rute end dagen før!

 

Vetten lå da også et andet sted, men vi havde fået en kørervejledning med fra arrangørerne. Et rigtigt flot sted på toppen af et bjerg med udsigt ud over skoven, dalene og bjergene. LANGT UDE PÅ LANDET.

 

Olivia, Jacob og Christine var crew for Julie og Nitro. Vi gjorde som vi plejer når det er varmt. Ca. 34 grader. Vand, vand og masser af vand. Vi kølede hesten fra den kom ind over etapemål, og alle de andre ryttere, dyrlæger, hjælpere og beboer i området kiggede på os, som var vi fra en anden planet.

 

Vi blev efterfølgende kaldt “ the Nascar team “ for vores hurtighed i vetten.

 

I USA kan man ride uden hjælpere, og hvis man gennemfører får man flere point end ryttere med hjælpere. Der var mange som red uden hjælpere, både i 80 km, 120 km og 160 km.

 

Julie fortalte at hun også havde redet uden hjælpere. Puha jeg skulle nødigt ride 120 km eller 160 km uden mit super crew!

 

Nitro og Julie kom over målstregen sammen med en anden ekvipage, så de delte 1. Pladsen.

 

Ved ridtet fik Nitro også gennemført over 3000 ( 4800 km )stævne miles. Super flot gået. Stort tillykke!

Ved præmieoverrækkelsen senere, fik vi også snakket med stævnearrangør Paul, som havde 2 australiere boende. De havde også redet i min klasse om fredagen og begge gennemførte. Han boede på en farm lige i nærheden, hvor han avlede Missouri fox trotters. Han skulle også til Kentucky til WEG hvor han skulle crewe for Darolyn Butlers heste og Namibia.

 

Tak til arrangørerne for et fantastisk ridt, i noget af det smukkeste natur man kan forstille sig.

 

Tak til Julie for lån af Czus Comet, en fantastisk hest, og for godt følgeskab til Julie, Olivia og Ron.

 

Man kan se flere af Julie’s dejlige heste på www.runalongfarms.com

 

 

Copyright © All Rights Reserved